Ας συστηθούμε ……

Ας συστηθούμε ……

29 Σεπτεμβρίου 2018 1 By 3 corner penalty

Ας συστηθούμε …..

 

Ήταν Νοέμβριος του 1990 θυμάμαι όταν ένας φίλος μού πρότεινε να αναλάβουμε μία ωριαία αθλητική εκπομπή στο ραδιόφωνο του LepantoFM.  O τίτλος της …. Lepantosport.   Κάθε Σάββατο και Δευτέρα στις 12.00 τα εβδομαδιαία αθλητικά ραδιοφωνικά ραντεβού. Ένα διστακτικό «ναι» μπορεί να ήταν  μόνο η  αφετηρία,  αποδείχτηκε αρκετό ωστόσο για να ξεκινήσει μία όμορφη όπως αποδείχτηκε στο μέλλον «ιστορία». Ήταν η δική μου ερασιτεχνική δημοσιογραφική αθλητική ιστορία.  Το άγχος του πρωτάρη που έγραφε ακόμη και το όνομά του για να μην κάνει λάθος, το πάτημα του «rec» στο παλιό κασετόφωνο για την πρώτη ηχογράφηση έτσι ώστε να ελεγχθεί ακόμη και η χροιά της φωνής, είναι οι πρώτες αναμνήσεις. Ταυτόχρονα  τα πρώτα λάθη, η πρώτη ζωντανή  συνέντευξη στο studio  με τον τότε πρόεδρο του πρωταθλητή της Α ΕΠΣΝΑ Ναυπακτιακού Κώστα Κονίδα. Άνοιξη του 91 θυμάμαι. Κάπως έτσι άρχισε το ταξίδι. 

Την επόμενη χρονιά 1991 – 1992 ο νεοφώτιστος Ναυπακτιακός της Δ Εθνικής γίνεται πρωταγωνιστής και για πρώτη φορά «πέφτει η ιδέα» οι αγώνες του να μεταδίδονται ραδιοφωνικά. «Κεραυνός εν αιθρία». 

Πώς γίνεται άραγε μία ραδιοφωνική περιγραφή αγώνα ;  Αντώνης Πυλιαρός,  Κώστας Πολυχρονίου στο ραδιόφωνο,  Γιάννης Διακογιάννης,  Βαγγέλης Φουντουκίδης,  Γιάννης Αργυρίου στην τηλεόραση της  ΕΡΤ και  ΥΕΝΕΔ που αποτελούσαν τα μοναδικά τότε σημεία αναφοράς. Κατέγραφα ότι θεωρούσα ξεχωριστό από όσα έλεγαν «υποκλέπτοντάς» τους,  για να γίνει μελλοντικά κτήμα μου. Επακόλουθο των παραπάνω  ένας σωρός σημειώσεων από εκφράσεις που χρησιμοποιούσαν  στα  διάφορα χρονικά σημεία ενός αγώνα, για να μεταφέρουν όσο πιο παραστατικά γινόταν την ποδοσφαιρική εικόνα στους  ακροατές ή  τηλεθεατές τους. Το ερώτημα για το πώς καλύπτεται ραδιοφωνικά το χρονικό διάστημα από το σουτ άουτ του επιθετικού μέχρι το ελεύθερου βολέ ενός τερματοφύλακα είχε πλέον απαντηθεί.

Πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση στην Άμφισσα μέσω σταθερού τηλεφώνου από περίπτερο και το ταξίδι ξεκίνησε. Ακολούθησαν πολλές ζωντανές ραδιοφωνικές μεταδόσεις ποδοσφαίρου και μπάσκετ από τους τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης lepanto, Ράδιο Ναύπακτος, Studio 4 και αργότερα το 1997 οι πρώτες μαγνητοσκοπημένες μεταδόσεις αγώνων του Ναυπακτιακού από την τηλεόραση του lepanto, που είχε πάρει τα αποκλειστικά τηλεοπτικά δικαιώματα, καταβάλλοντας ένα μεγάλο οικονομικά αντίτιμο  στο τότε supersport.

Ο Ναυπακτιακός ανεβαίνει σκαλοπάτια και μαζί του ανοίγονται δίαυλοι επικοινωνίας με αθηναϊκές  εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας. «Ώρα για σπορ» «Sportime» ενώ σε τοπικό επίπεδο το 1998 ξεκινά η συνεργασία μου με τη τοπική εφημερίδα «εμπρός» και έπεται η αχαϊκή «Πελοπόννησος» και οι περιφερειακές αθλητικές «Αγρίνιο Σπόρ»  και «Πάτρα σπορ».

Λίγα χρόνια αργότερα έρχεται η πρώτη ζωντανή εκπομπή στην τηλεόραση του lepanto, κάθε Δευτέρα 10-12 και η ιστορία συνεχίζεται. Η άνοδος του Ναυπακτιακού στη Β εθνική και η ραδιοφωνική «άνοιξη» των αθλητικών σταθμών φέρνει συνεργασίες ακόμη και με την ΕΡΑ σπορ, αλλά και τον τότε spor Fm με ημερομηνία λήξης τον υποβιβασμό του Ναυπακτιακού,  το 2003 στη Γ Εθνική. Έκτοτε υπήρξαν κάποιες  εξαιρέσεις όπως   το 2005 και το 2009  όταν με το Lepanto καλύπτονταν ζωντανά ραδιοφωνικά και σε μαγνητοσκόπηση τηλεοπτικά, όλοι οι αγώνες που οδήγησαν στην άνοδο του Ναυπακτιακού  στη Γ εθνική.

Ο υποβιβασμός το 2011 που έφερε και πάλι μετά από 20 χρόνια το Ναυπακτιακό στο τοπικό δείχνει να αποτελεί το «κύκνειο άσμα» αφού με εξαίρεση το «εμπρός»  αλλά και κάποιους ελάχιστους αγώνες ντέρμπι που κάλυψε η τηλεόραση του Αχελώου κανείς δεν ενδιαφέρεται για ραδιοφωνική η τηλεοπτική κάλυψη του αγώνων του Ναυπακτιακού.

Δύο χρόνια μετά όμως το  διαδίκτυο με εκφραστή το nafpaktianews.gr δίνει και πάλι εικόνα  καλύπτοντας όλα σχεδόν τα παιχνίδια του Ναυπακτιακού και τα σημαντικότερα από αυτά ζωντανά και σε εικόνα πλέον υψηλής ευκρίνειας. Έτσι το ερασιτεχνικό δημοσιογραφικό μου ταξίδι χάρις την τιμητική πρόταση συνεργασίας του nafpaktianews.gr συνεχίζεται και φέτος εκτός από το συναρπαστικό τοπικό ποδόσφαιρο περιλαμβάνει και την επιστροφή του Ναυπακτιακού στη Γ Εθνική. 

Οφείλω να ομολογήσω πως η πρόταση για τη δημιουργία ενός προσωπικού site με τίτλο «sta3cornerpenalti» το οποίο ουσιαστικά φιλοξενείται στο nafpaktianews.gr είναι μια καινούρια πρόκληση. 

Όσο για τους λόγους που την αποδέχτηκα αυτοί επεξηγούνται στην επόμενη ανάρτηση με τον «ομώνυμο τίτλο»   

Γ.  Μπανιάς